Jernaldergården Århus

Jernaldergården på Århus i Skien ble åpnet i september i 2005.

Da hadde 14 pensjonister planlagt og bygget alt på dugnad i vel 1 ½ år med et samlet timetall på godt over 4500 timer.

Gammelt stavprinsipp
Huset er bygd etter det gamle stavprinsippet. Huset er såkalt 3-skipet langhus med svakt buede yttervegger. Det har en lengde på 12 m og en minstebredde på 5 m ved husets endevegger, midtpartiet på huset er på 5,7 meter. Hele byggets konstruksjon er plugget sammen med treplugger.
Ytterveggene er kledd med 33 mm tykke bord. Huset har to oppmurte ildsteder med ljorer i taket over disse. På nordøstre hjørne står høgsetet, hvor storbonden satt, og hvor gulvet er opphøyd.

Kopi av jerngryta som ble brukt på Osebergskipet
Det er to inngangsdører i huset, og de er også plugget sammen og henges oppe av kraftige trehengsler. Gulvet er dekket med tykke kambrosilurheller fra distriktet. Inne i huset ble det fyrt i grua både for å holde varmen og for å lage mat i store jerngryter. Byggherrene har også fått laget en tro kopi av jerngryta som ble brukt på Osebergskipet. Pensjonistene kunne ikke bråstoppe, så en smie i samme stil som hovedhuset har nå også reist seg på plassen.

Område spekket med historie
Der er ikke tilfeldig at Århus ble valgt som stedet huset skulle stå. Området er spekket med historie, helleristninger fra bronsealder, gravhauger fra romertid og folkevandringstid, oldtidsvei, kultursti som passerer stedet der Fossum Jernverk ble drevet i nærmere 330 år, og Henrik Ibsen Museum, hvor Henrik Ibsen vokste opp.

Stokkbåt, kopi av Siljanbåten
I april 2006 begynte de arbeidet med å lage en stokkbåt, en kopi av har Siljanbåten, en av landets eldste fra år 240 e.Kr.
Den ble sjøsatt den 13. september 2006, og er laget av en stor eik på Borgestad. Denne har ligget i en egen karpedam men er nå plassert i et åpnet båtnaust. Dette naustet var ferdig i 2014.

Kopier av ting fra jernalder
I 2007 fortsatte "jernaldermennene" med å bygge nok et hus, denne gang et fjøs. På grunn av at det for tiden ikke er dyr på gården, ble fjøset innredet med gulv og gjort om til utstillingsrom. Her finnes også en rekke kopier av ting fra jernalder. I tillegg er det bygget en utendørs bakerovn i leire, samt et lite anlegg for framstilling av tjære.

Århus Hovedgård
På Århus Hovedgård, som er en besøksgård og eies av Telemark Landbruksselskap, finnes det også en stor krydderhave, gammel gravhaug, (egentlig 19 i området) en bergartsamling fra Grenland, samt start av en ca. 4 km lang kultursti, som med fordel kan sykles.

Norges eldste flettverkshus
Jernaldergården har også overtatt kopi av Norges hittil eldste flettverkshus, som ble funnet på Handelstorget i Skien i 1979 ved utgravningene som ble ledet av Siri Myrvoll. Huset er bygget av hasselkvister med en bunnramme av såkalte sylstokker.
I 2011 ble det bygget et vognhus på området. Der står i dag en jernaldervogn med 4 hjul, hvert hjul med 12 eiker. Dette var et relativt komplisert arbeid som ble ferdig våren 2012.

 

Adresse

Århusvn. 191
3721 Skien

www.telemarklandbruksselskap.no

Powered by tellUs

Kontakt

E-post: bogr.skancke@gmail.com
Telefon: +47 90127411

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.