Porsgrunds Porselænsfabrik AS

To menn har fremfor alt æren for at landets eneste porselensfabrikk ble grunnlagt i Porsgrunn i 1885. Johan Jeremiassen, mannen med idéen og med tro og vilje til å satse sin betydelige formue på tiltaket, og Carl Maria Bauer, teknikeren og porselensspesialisten, som med hele sin solide faglige innsikt, ledet fabrikkens oppbygning og planla produksjonen gjennom de første avgjørende år. Første brenning ble gjennomført 10. februar 1887.

Foto: Dag Jenssen

Foto: Dag Jenssen

PORSGRUND er stolte av å forvalte og formidle en betydelig historie og høyt verdsatt kulturarv. I PORSGRUNDs produkter kan man se hele vårt århundres stilhistorie spille seg ut gjennom mange kjente norske kunstnere som har vært engasjert av fabrikken.

I over 130 år har fabrikken lagt vekt på å lage kvalitets- og prestisjeprodukter, og på den måten har fabrikken opparbeidet seg et svært godt omdømme for design, kvalitet og håndverk. Vi opplever nå at flere og flere av servisene våre blir historiske gjenstander eller arvegods med stor affeksjonsverdi.

Porsgrunds Porselænsfabrik AS eies i dag fortsatt av Atle brynestad, og er en del av konsernet 3 Norske AS. Det betyr at fabrikken er i familie med blant andre Hadeland Glassverk AS og Christiania Glasmagasin.

Ting du ikke visste om Porsgrunds Porselænsfabrik AS

  • PORSGRUND laget i gamledager isolasjonskopper som står på gamle strømstolper den dag i dag.
  • PORSGRUND laget hanske- og kondomformer i porselen, og produserte lampeskjermer.
  • PORSGRUNDs produksjonsarbeidere bruker fremdeles noen av ordene som de tyske porselensarbeiderne brukte da de bygde opp fabrikken. For eksempel Peau; en liten pause eller Hankesmiths; en liten dekorlinje på hank.
  • PORSGRUNDs Stråmønster blir fremdeles håndmalt på fabrikken.
  • PORSGRUNDs porselenet er så sterkt at en bil kan stå på fire kopper, en under hvert hjul.

På Porsgrunds Porselænsfabrik er det full produksjon og du er velkommen til å komme innom å se håndverkerne arbeide, her støpes, brennes og males det på porselen.

Butikken bugner av lekre serviser, vaser og andre ting produsert av PP. 

For booking av grupper, kontakt Mette i VisitGrenland på tlf 97 69 71 57 

For mer informasjon om Porsgrunds Porselænsfabrik se: www.porsgrund.com

I mars 2015 åpnet det nye porselensmuseet Porsgrund - et flott og interaktivt museum. For mer info

Porselensmuseet Porsgrund

Porsgrunn har endelig fått sitt  porselensmuseum. 24 mars åpnet Telemark Museum sitt nye museum, Porselensmuseet Porsgrund.

Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.