Kyststien: Rognstranda - Åby

På Rognstranda er det campingplass og flott sandstrand. Geoparken Gea Norvegica Geopark har informative informasjonstavler her. De viser den helt spesielle geologiske historien på stedet. Det er anlagt en flott grillplass.

Denne delen av stien er gjennomgående lett og grei å gå. Bratt bakke et par steder. 

Fra Rognstranda går stien sørover gjennom hytteområdene. Det kan være vel verd å ta avstikkere ut mot sjøen for fisking eller rasting. Stien kommer etter hvert inn på veien gjennom hyttefeltene på Hydrostranda. Her er det også vel verd å ta avstikkere ut mot sjøen og svabergene.

Hydrostranda var tidligere feriested for medlemmer av hydroarbeidernes fagforeninger. På sørvestsiden av anlegget ligger servicesenter og blankskurte svaberg med ypperlige bademuligheter. Man kommer etter hvert til selve badestranda med langgrunn fin strand og flott gresslette innenfor.

Selve kyststien går nå nordover til innkjøring for hyttefeltet, men det er også mulig å følge egen merket sti over Svaneheia rett vest for stranda. Den er til dels bratt og kan være vanskelig å gå hvis det er vått og glatt. Ellers er turen fin, med flott utsikt over havet.

Fra parkeringsplassen for Hydrostranda går stien gjennom skogen og noe på vei til gården Kløvsgård og videre mot Vinjestranda. I bakken ned mot Vinjestranda anbefales det å ta en liten avstikker til flott utkikkspunkt (skiltet) over Vinjestranda. Et fint sted å ta en rast.

I bunnen av bakken kommer man til Vinjekilen. Dette har vært en isdam og er nå naturreservat. Herfra gikk den gamle ferdselsveien til Bamble kirke og det er nå anlagt en gang og sykkelvei til kirken fra området. I bunnen av den bratte bakken på sykkelstien ligger Hervik. Dette kan være restene etter båthuset for leidangskipet til skipreidet (militær ordning) i Bamble. Her ble krigsskipet oppbevart når det ikke var i bruk. Husk vannstanden var 4-5 meter høyere da dette var aktuelt for 1000 år siden.

Stien går langs den idylliske Vinjestranda, hvor det ofte kan være store flokker med svaner. Her går vi over en lang gangbane og bro anlagt av Bamble Turlag.

Parkering:
På Rognstranda er det parkering for besøkende rett utenfor bommen til campingplassen. Fra parkeringen går man inn på campingplassen mot sandstranda. Informasjonen om geoparken ligger på vestsiden av stranda. Her møter man merkene for kyststien.

Ved Åby er det egen parkeringsplass for brukere av kyststien. Følg Valleveien noen hundre meter og ta til venstre ved eget parkeringsskilt for kyststien. Parkeringsplassen ligger 60-70 m fra Valleveien.

Langs stien finner man stor parkeringsplass ved innkjøringen til Hydrostranda. Her finner man merkingen for kyststien i sør-vestre hjørne av parkeringsplassen.

Egen parkeringsplass for brukere av kyststien på Vinjestranda. Etter avkjøring fra E-18 kommer man til et veiskille (Y-kryss), hvor man skal holde til venstre. Parkering på venstre siden av veien, med egne skilt for parkering til kyststien.

Følg veien videre til fots et lite stykke til merkene for kyststien.

Lengde:    Ca. 7,9 km
Varighet:    3 timer +
Gradering:    Middels +
Passer:    Voksen, barn

© Helge Oland
Rognstranda er en del av kyststien langs Telemarkskysten. Fine sandstrender og svaberg, © Helge Oland
© Helge Oland
© Steinar Skilhagen
© Steinar Skilhagen
Adresse

3960 Stathelle

www.ut.no

Avstand
  • lengde i km (7,9)
Generelle fasiliteter
  • varighet (3 timer)
Gradering
  • middels
Klassifisering
  • Vandring
Natur og terreng
  • kystområde
  • skogsområde
Sportsaktiviteter
  • vandreruter
Se også
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: info@visitgrenland.no
Telefon: 35905520

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.