© Helge Oland

Kyststien: Trosby - Valle

Denne delen av kyststien er gjennomgående grei å gå, uten store høydeforskjeller. Her ligger noen av perlene langs stien.

Denne delen av kyststien er lett å gå, uten store høydeforskjeller. Her ligger noen av perlene langs stien.

På Trosby er det butikk og her går også veien ut til Kjønnøya. Det kan anbefales å ta en avstikker ut dit. Foruten flott natur, med koselige veier og hus, er det også et fint friområde her (skiltet) med gode muligheter for fisking.

Stien starter på vestsiden av Kjønnøyaveien, fortsetter gjennom en campingplass og ut til vannkanten ved en småbåthavn. Videre ligger det fine friområdet Buvollen, med flotte svaberg og bademuligheter. Mot vest kommer man til idylliske Stranda gård, hvor stien igjen går helt i vannkanten med utsikt over den vakre Trosbyfjorden. Det er et yrende liv om sommeren. 

Fra Stranda gård følger man gårdsveien og dreier inn på en skogsti. Etter et kort stykke langs Valleveien, kommer man til idylliske Finmarkstrand. Her er det bord og benker til rasting og ei fin sandstrand til bading.

Litt videre langs Valleveien kommer man til Sekkekilen, som tidligere ble brukt som kaperhavn. Her er den gamle kruttkjelleren fra Napoleonstiden og det står en modell av en optisk telegraf, som ble brukt til signalisering langs kysten. Det er gode informasjonstavler om Sekkekilens sentrale rolle i Napoleonstiden.

Fra Sekkekilen svinger man gjennom en campingplass og kommer til Sjøterrassen restaurant, som er åpen for servering om sommeren.

Kyststien går rundt Rødlandet, med koselige plasser til rasting langs sjøkanten. Etter runden på Rødlandet kommer man nesten tilbake til Sekkekilen før stien går vestover til Trolldalen. I Trolldalen går stien gjennom et koselige hytteområde før den følger vannkanten. 

Litt innenfor kyststien ligger Trolldalen kystfort. Dette ble anlagt under andre verdenskrig og har mange løpegraver og bunkerser, i tillegg til en restaurert kanon. Fra fortet er det flott utsikt over Bamblekysten.

Stien går langs vannkanten nesten helt til Breisand og strekningen er en perle på kyststien. Her kan man studere geologiens mysterier og nyte en storslått utsikt mot Stråholmen.

Breisand er et idyllisk sted langs fjorden, med blanding av bolighus og fritidsbebyggelse. Ved den lille stranda ytterst er det fint å raste. Valle har butikk, og i sommerhalvåret er det også issalg og restaurant i en sjarmerende og travel gjestehavn. 

Dersom man ikke ønsker å gå hele veien sammenhengende, kan følgende alternativer forsøkes:

1. Start ved Trosby og gå veien ut til Kjønnøya. Her kan man lage en liten rundtur og kanskje besøke friområdet. Følg deretter stien vestover til Buvollen og Stranda gård. Returnér til Trosby på Valleveien. Vær oppmerksom på at Valleveien er sterkt trafikkert om sommeren.

2. Start ved Sjøterrassen og gå rundt Rødlandet. Fortsett til Trolldalen, med besøk på kystfortet, og returner langs Valleveien og gangveien ved Sekkekilen.

3. Start på Valle og gå kyststien til Trolldalen. Gå til kystfortet og følg stien derfra direkte tilbake til Breisand. Denne stien er ikke merket og kan være vanskelig å finne, men er ellers fin å gå. Følg kyststien fra Breisand tilbake til Valle.

Parkering:
Tvers over veien for butikken på Trosby er det egen parkering for brukere av kyststien. Da ser man lett kyststiens merker.
Rett innenfor friområdet Buvollen er det anlagt parkeringsplass, hvorav flere er offentlige plasser. Det er avkjøring fra Valleveien.
Ved Sjøterrassen er det parkering for besøkende.
Ved Valle er det mange parkeringsplasser, men vær oppmerksom på at mange er private.

Lengde: Ca. 9,9 km
Varighet: 3 timer +
Gradering: Middels +
Passer: Voksen, barn

© Helge Oland
© Steinar Skilhagen
© Helge Oland
© Helge Oland
© Steinar Skilhagen
Adresse

3960 Stathelle

www.ut.no

Avstand
  • lengde i km (9,9)
Generelle fasiliteter
  • varighet (3 timer)
Klassifisering
  • Vandring
Natur og terreng
  • kystområde
Sesong
  • Høst
  • Sommer
  • Vår
Spesial
  • skogsområde
Se også
Powered by tellUs

Kontakt

E-post: info@visittelemark.no
Telefon: 35905520

Kart

­
­
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.