Gea Norvegica UNESCO Global Geopark

Gea Norvegica UNESCO Global Geopark er et område med geologi av internasjonal betydning samt en spennende natur- og kulturhistorie. 

Grenland er en del av Geoparken, her finnes bergarter fra flere viktige tidsepoker i Norges geologiske utviklingshistorie og de eldste bergartene er 1500 millioner år gamle. 

I området finnes ulike geolokaliteter som viser denne spennende historien. I Steinvika i Langesund og på Kapitelberget i Skien finner man tydelige spor etter den tiden Norge lå sør for ekvator, den gang området var dekket av et grunt tropisk hav. 

På Rognstranda i Bamble kan man gå 1500 millioner år på noen minutter.

I november 2015 vedtok UNESCO en ny "site designation" UNESCO Global Geoparks, og Gea Norvegica Geopark fikk dermed utmerkelsen UNESCO Global Geopark. Geoparken er et avgrenset område på 3000 km2 og ligger i Telemark og Vestfold fylker og innbefatter kommunene Bamble, Kragerø, Lardal, Larvik, Nome, Porsgrunn, Siljan og Skien.

For mer informasjon kontakt VisitGrenland på tlf 35905520.

Gamle gneiser og kalkstein

Bamble er dominert av to typer landskaper med vidt forskjellig geologisk historie. I vest dominerer det gamle grunnfjellet, mens kalksteiner overtar landskapstrekket videre østover fra Langesundshalvøya.
Skillet mellom disse to bergartstypene kommer tydlig frem i terrenget og sees godt fra Rognstranda. De isskurte svabergene på Rognstranda er stort sett gamle gneiser, (ca. 1,3 milliarder år gamle) og har en gang ligget dypt nede i en fjellkjede.

@Geo Norvegica Unesco Global Geopark
Developed by Aplia - Powered by eZ PublishPersonvern

Dette nettstedet bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her. Ikke vis denne meldingen igjen.